Βαμβακάδα ο Σοβαρότερος Εχθρός της Ακτινιδιάς

Βαμβακάδα ο Σοβαρότερος Εχθρός της Ακτινιδιάς

Βαμβακάδα ο Σοβαρότερος Εχθρός της Ακτινιδιάς

[ad_1]

Βαμβακάδα ο Σοβαρότερος Εχθρός της Ακτινιδιάς

Το έντομο Pseudaulacaspis pentagona, γνωστό ως βαμβακάδα, αποτελεί το σοβαρότερο εχθρό της ακτινιδιάς με μεγάλη οικονομική σημασία, που αποδίδεται στον υψηλό αναπαραγωγικό δυναμικό της.

Το έντομο έχει εισέλθει στους οπωρώνες των ακτινίδιων προκαλώντας ανησυχίες στους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια. Οι ζημιές που προκαλεί, τροφοδοτώντας τόσο ενήλικα άτομα όσο και νύμφες απομυζώντας χυμούς από την δένδρο-ξενιστή, είναι εκτεταμένες, με αποτέλεσμα το φυτό να αποδυναμώνεται και να προκαλείται σταδιακή ξήρανση του δέντρου.

Η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό, τους κλάδους και τους καρπούς. Σημαντικές ζημιές εντοπίζονται στους καρπούς, στα σημεία προσβολής πληγώνεται η επιδερμίδα και οι καρποί είναι πιθανό αναπτύξουν σήψεις. Λόγω της προσβολής των καρπών, ο χρόνος διατήρησης τους μειώνεται σημαντικά και υποβαθμίζεται η ποιότητα και τελικά η εμπορική αξία των καρπών.

Το έντομο έχει τρεις γενιές κάθε χρόνο και διαχειμάζει με τη μορφή ακμαίου θηλυκού. Από τα μέσα Απριλίου, τα ώριμα θηλυκά γεννούν 100 έως 150 αυγά και τα αυγά εκκολάπτονται μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες. Οι πρόσφατα εκκολαφθείσες προνύμφες είναι κινητές και διασκορπίζονται σε άλλα μέρη του φυτού. Τα επόμενα στάδια είναι ακίνητα, βυθίζοντας τα στόματά τους στους ιστούς των φυτών για να εξαγάγουν το χυμό.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την παρουσία και την εξέλιξη του πληθυσμού του εντόμου στους οπωρώνες τους. Η παρακολούθηση εμφάνισης και διακύμανσης πληθυσμού πραγματοποιείται με φερομονικές παγίδες για τα ενήλικα και με κολλητικές ταινίες διπλής όψεως σε λεπτά κλαδιά για την παρακολούθηση της εμφάνισης των ερπουσών προνυμφών.

Στα περισσότερα κοκκοειδή η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται εναντίον των ερπουσών προνυμφών, το ίδιο ισχύει και για τη Pseudaulacaspis pentagona.  Σε περιπτώσεις που υπάρχει πυκνός πληθυσμός ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων ερπουσών την άνοιξη και ο δεύτερος δυο εβδομάδες αργότερα. Σε περιπτώσεις όχι πυκνών πληθυσμών ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται εφτά με δέκα μέρες μετά την εμφάνιση των ερπουσών.

Η βιολογική καταπολέμηση της προσβολής μπορεί να πραγματοποιηθέι με εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Encarsia (Prospaltella) berlesei, και των αρπακτικών Chilococus bipustulatus & Lindorus lophanthae. Η διάθεση των φυσικών εχθρών της  βαμβακάδας δεν είναι πάντοτε  εξασφαλισμένη.

We Love Kiwis Banner

[ad_2]

Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι