Οι Κυριότεροι Εχθροί Της Αμπέλου

Οι Κυριότεροι Εχθροί Της Αμπέλου

Οι Κυριότεροι Εχθροί Της Αμπέλου

[ad_1]

Οι εχθροί τις αμπέλου είναι

  1. Ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus)
Ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus)
Εικόνα 1 Ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus)

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η κολλώδης άσπρη ουσία που αφήνουν τα έντομα στα προσβεβλημένα σταφύλια. Διαχειμάζει στον κορμό των πρεμνών μέσα στο ρυτίδωμα ή στο έδαφος. Έχει 5 – 8 γενιές το χρόνο και γεννά περίπου 400 αυγά που είναι καλυμμένα με βαμβακώδη ουσία. Θα πρέπει να γίνει συστηματική παρακολούθηση ώστε να εντοπιστούν οι πρώτες προσβολές και να αρχίσει η καταπολέμηση. Συνήθως χρειάζονται τρεις ψεκασμοί, αρχές Μαΐου, μέσα Ιουνίου και μέσα Αυγούστου

2. Ευδεμίδα (Lobesia botrana)

Ευδεμίδα (Lobesia botrana)
Εικόνα 2 Ευδεμίδα (Lobesia botrana)

Προσβάλλει όλες τις ποικιλίες. Το τέλειο έντομο είναι μια μικρή καφετί πεταλούδα, η οποία ζει 10 – 12 μέρες και γεννά 50 – 80 αυγά πάνω στους βότρυς. Οι ώρες πτήσεις της είναι οι απογευματινές. Τα ωά μοιάζουν με λέπια γυαλιστερά και διακρίνονται εύκολα με γυμνό μάτι. Η προνύμφη, που δημιουργεί τα προβλήματα, είναι περίπου ένα εκατοστό και έχει χρώμα κιτρινοπράσινο ή ανοικτό καφέ.

Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής που ζει, 22 – 28 βαθμούς Κελσίου και 40-70% υγρασία, ευνοούν την εξέλιξη του. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 35 – 40 μέρες και ο αριθμός γενεών συνήθως είναι 3 – 4.

Η πρώτη γενιά, η ανθόβια εξελίσσεται στις ταξιανθίες στο στάδιο του μούρου. Τρέφεται με τα άνθη τα οποία τα δένει με ένα μεταξωτό νήμα, κατασκευάζοντας ένα κουκούλι. Οι επόμενες γενιές, οι καρπόβιες αναπτύσσονται πάνω και μέσα στις ράγες. Η καταπολέμηση του εντόμου γίνεται κατόπιν παρακολούθησης των γενεών της ευδεμίδας μέσω των φερομονικών παγίδων.

3. Ερίνωση (Eriophyes vitis)

Ερίνωση (Eriophyes vitis)
Εικόνα 3 Ερίνωση (Eriophyes vitis)

Η ερίνωση (άκαρι) προκαλεί στην πάνω επιφάνεια των φύλλων διογκωμένες ανώμαλες κηλίδες, φλύκταινες. Η κοιλότητα της διόγκωσης στην κάτω επιφάνεια σκεπάζετε από πυκνό λευκό τρίχωμα που στη συνεχεία μεταχρωματίζεται σε καφέ.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

[ad_2]

Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι